logo regionale samenwerking Amsterdam-Amstelland & Zaanstreek-Waterland

Jeugdhulp regionale samenwerking
Amsterdam-Amstelland &
Zaanstreek-Waterland

Bericht geplaatst op: 19 september 2016

Jos van Berkel is projectmanager Social Return voor de Parnassia Groep – een grote zorginstelling met ongeveer 7500 medewerkers. De Parnassia Groep en haar dochterbedrijven – zoals REAKT – richten zich onder meer op mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB), met psychiatrische aandoeningen en met verslavingsproblematiek. De Parnassia Groep bedient een groot aantal Nederlandse gemeenten in met name Noord-Holland, Haaglanden en Rijnmond.

De Parnassia Groep heeft maatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel staan. “En daar zijn we als organisatie al heel ver mee”, vertelt Jos. “We letten erop bij alles wat we inkopen. Schoonmaak van onze gebouwen. Catering. Ons vastgoed. We proberen heel consequent te zijn in onze keuze voor bepaalde leveranciers. Omdat het belangrijk is. Die keuzes moeten ons beleid ondersteunen.”

Stageplekken
Daarnaast zijn er binnen de Parnassia Groep veel stageplaatsen beschikbaar voor mensen met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt. “Nu zo’n 1400 plekken op uiteenlopende locaties”, vertelt Jos trots. “Drie- tot vierhonderd van deze plekken vallen onder onze social return activiteiten. We proberen veel van onze oud-cliënten te plaatsen, als ervaringsdeskundige – of zoals we het ook wel noemen – als herstelcoach.”

Netwerken
De Parnassia Groep is aangesloten bij het netwerk van De Normaalste Zaak. Hier worden goede ideeën uitgewisseld om nog meer werkplekken te creëren voor de doelgroep. “Door ons netwerk stuiten we soms op bijzondere initiatieven, waar we dan weer mensen kunnen plaatsen”, legt Jos uit. Met veel plezier vertelt hij over leerwerkplekken bij Fietsfabriek Roetz. De Parnassia Groep verzorgt in dit laatste geval de begeleiding van de kandidaten. “Het gaat allereerst om het leren van heel basale werknemersvaardigheden”, vertelt Jos. “En dan van daaruit verder.”

Goed gastheer of gastvrouw
Dan heeft de Parnassia Groep zelf een aantal mensen via het WSP (Werkgeversservicepunt) aangenomen. Ze maken schoon in de verschillende klinieken, doen klusjes, en tonen zich een goed gastheer of gastvrouw. De Parnassia Groep is hier nu een half jaar mee bezig. Het is een succes, al kost de begeleiding best veel tijd. “En ons eigen ICT project had ik nog niet genoemd”, besluit Jos enthousiast. “Hier hebben we ook extra werkervaringsplekken gecreëerd. Je ziet het, we bedruipen met onze activiteiten niet alleen onze eigen organisatie ….”

Op de foto: Felix bij Roetz-makers.