logo regionale samenwerking Amsterdam-Amstelland & Zaanstreek-Waterland

Jeugdhulp regionale samenwerking
Amsterdam-Amstelland &
Zaanstreek-Waterland

Bericht geplaatst op: 2 februari 2017

Manuelle Moens is lid van de Raad van Bestuur van de William Schrikker Groep (WSG). WSG bestaat uit verschillende bedrijfsonderdelen en biedt hulp en ondersteuning aan kinderen met een (verstandelijke) beperking of chronische ziekte en kinderen van ouders met een beperking.

Functiecreatie
Social return? Manuelle denkt even na. “Voor ons als organisatie is het best lastig om banen te creëren voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De meeste medewerkers van ons hebben een hbo-opleiding gevolgd, en werken zelfstandig vanuit huis. Maar we hebben intussen plannen op het gebied van functiecreatie. Slim afsplitsen van taken. Eenvoudige taken weghalen bij onze hoogopgeleide medewerkers. En dan vervolgens die taken samenvoegen tot een functie die geschikt is voor iemand met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.”

Een bewuste keuze voor leveranciers
Social return is in feite de core business van WSG. Toch probeert WSG op een creatieve manier iets extra’s te doen. “Door bijvoorbeeld diensten af te nemen van bedrijven die werken met mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt”, legt Manuelle uit. “Denk bijvoorbeeld aan de huur van vergaderlocaties plus catering. Aanschaf van kantoorartikelen. Het uitbesteden van de postbezorging. Maar we willen dat echt nog verder gaan uitbreiden. Zo willen we bijvoorbeeld afgeschreven telefoons en laptops cadeau doen aan jongeren uit onze eigen doelgroep. Dit en andere ideeën zijn we nu verder aan het uitwerken.”

Horecaproject
Ook is er een horeca-project in de maak. “We willen binnenkort een horeca-dagbestedingsproject starten met leerwerkplaatsen voor jongeren vanaf 17 jaar met een (licht) verstandelijke beperking”, legt Manuelle uit. “Dit ‘bedrijfje’ komt in de plaza van het hoofdkantoor. De horecagroep gaat hier, onder begeleiding van een professional, koffie, thee en lunches verzorgen. Ook zullen zij, als het even kan, de catering gaan doen bij feestjes, vergaderingen, borrels en dergelijke. Het is de bedoeling dat het horecaproject in de loop van 2017 bij wijze van pilot van start gaat.”

Aansluiting bij kernactiviteiten
De begeleiding van kinderen, ouders en hun netwerk staat centraal binnen de WSG. Het werk vindt volledig plaats in het sociale domein. Van belang is dat deze kwetsbare kinderen en ouders ondanks hun problematische situatie toch kunnen blijven participeren. “Daar zetten wij op in”, besluit Manuelle. “Wij werken met een grote groep vrijwilligers, namelijk onze pleegouders. Zij staan een belangrijk deel van hun persoonlijke leven in dienst van deze kinderen. Door dat te faciliteren, geven wij al iets terug aan de samenleving. Maar we kunnen en willen meer. In 2017 komen zeker meer mensen en middelen bij elkaar. Ik kijk ernaar uit.”

www.williamschrikkerploeg.nl