logo regionale samenwerking Amsterdam-Amstelland & Zaanstreek-Waterland

Jeugdhulp regionale samenwerking
Amsterdam-Amstelland

Bericht geplaatst op: 25 mei 2020

Wat doe je als er trainingen gepland staan, maar er door de coronacrisis geen bijeenkomsten meer plaats mogen vinden? Dan duik je een weekend lang in Zoom en geef je op maandag gewoon je eerste training online, en zo pak je door. Precies zo doet Stichting JIM dat deze dagen. ‘Want,’ zo zegt Suzanne de Ruig, ‘juist nu gun je iedere jongere een JIM’. 

Suzanne de Ruig is oprichter van Stichting JIM. ‘JIM’ staat voor Jouw Ingebrachte Mentor. Vanuit het programma Transformatie Jeugd is JIM bij De Bascule, Altra, Spirit en De Combinatie gestart met het geven van trainingen, JIM theater, coaching on the job en al wat past om JIM te laten uitvoeren . Toen de coronacrisis roet in het eten gooide, twijfelde Suzanne geen moment en zijn er in samenspraak met de betreffende organisaties online trainingen georganiseerd. De trainingen worden per team gegeven en bestaan uit twee delen. Daarbij wordt ook online een JIM ingezet en is er zelfs een rollenspel gedaan.

Iemand die je het meest vertrouwt

In de training wordt uitgelegd wat een JIM is: een jongere kiest zelf een volwassenen uit zijn omgeving die hem kan steunen. Daarbij is de belangrijkste vraag: Wie vertrouw je nou eigenlijk het meest? Eenmaal ‘de JIM-vraag’ gesteld, dan is het antwoord van de jongere leidend, want het uitgangspunt is dat jongeren hun gedrag veranderen als zij zich verbonden voelen met een ander persoon.

In de training gaat het ook over waarom het zo belangrijk is om samen met een JIM te werken en wat je zoal tegenkomt in de praktijk. Omdat er zoveel verschillen zijn in de teams, doelgroepen en vragen is het echt maatwerk. Professionals krijgen daarom ook coaching op de werkvloer na het volgen van de training.

Een krachtige vraag

‘Er ligt zoveel kracht in de vraag: Wil jij mijn JIM zijn?’ zegt Susanne. En dat blijkt! Gladys van Klaveren, begeleidster Jonge Moeders (Altra), vertelt dat zij na de online training als team hebben besloten om meteen bij de intake de JIM-vraag te stellen. ‘En dat gaat soms met vallen en opstaan. Zo was er een jonge moeder die twee keer teleurgesteld werd door belangrijke personen in haar leven. Dan verlies je wel even de hoop. Toen haar cliënte onverwacht in contact kwam met haar voormalig pleegmoeder besloot ze zich toch open te stellen en vroeg of zij haar JIM wilde zijn. Er staat een afspraak ingepland voor volgende week.’