logo regionale samenwerking Amsterdam-Amstelland & Zaanstreek-Waterland

Jeugdhulp regionale samenwerking
Amsterdam-Amstelland

Bericht geplaatst op: 5 februari 2021

Als je opvoeders en jongeren serieus neemt, kom je dichter bij het datgene wat je wilt bereiken: mensen kunnen en willen weer zelfstandig verder. Opvoeders en jeugd hebben zelf ideeën over hoe de jeugdhulp er het beste uit kan zien en wat zij verwachten. Zij hebben immers ervaring met de jeugdhulp. Hun ideeën zijn nu verwerkt in een ‘Schatkist ‘ voor jeugdprofessionals: een verzameling video’s, tips, tools en kennis uit de praktijk. En met behulp van de inhoud van deze Schatkist kun je de opvoeders en jeugd laten participeren in je werkwijze en in je organisatie. 

Naar de schatkist

Leidende principes

Een belangrijk onderdeel van de Schatkist zijn de leidende principes voor goede jeugdhulp. Ze zijn door ervaringsdeskundige opvoeders en jeugdigen zelf geformuleerd. Gezamenlijk vormen de leidende principes de ruggengraat van de jeugdhulp. Wanneer je werkt volgens de leidende principes doe je wat opvoeders en jongeren graag willen. Bijvoorbeeld meebeslissen, serieus genomen worden, een goede klik met de hulpverlener.

Jeugdhulp memoryspel

Wil je concreet aan de slag met de leidende principes? Speel dan het Jeugdhulp Memoryspel samen met opvoeders en jongeren. Verschillende teams hebben hier al ervaring mee opgedaan en zijn enthousiast.  Een jeudgprofessional zei hierover: “We weten ergens wel wat belangrijk is, maar het is weer even een wake-up call door met opvoeders en jongeren zelf in gesprek te zijn over wat hun principes zijn”.

Workshops Memoryspel

Wil je weten hoe je het spel kan inzetten? Meer weten over hoe je de Schatkist kan gebruiken in jouw team en organisatie? Er zijn drie workshops die begeleid worden door Milan Nieweg en/of Nita van Veluw van JSO.

  1. Workshop 1 is op dinsdag 2 maart van 9.00 tot 10.00 uur: Zelf leren het Memoryspel te spelen
  2. Workshop 2 is op donderdag 18 maart van 10:30 tot 11:30 uur: Zelf leren het Memoryspel te spelen
  3. Workshop 3 op vrijdag 19 februari 10:30-11:30 uur: De waarde van de Schatkist voor jouw team/organisatie

Aanmelden voor een workshop kan bij info@jso.nl. Vermeld, behalve je eigen gegevens, de datum van je workshop. Let op: aan een workshop kunnen maximaal 12 mensen deelnemen, vol is vol.

Meteen zelf aan de slag?

Jeugdhulp Memory is in kaartvorm beschikbaar voor jeugdprofessionals én online te spelen. Ga je graag met de kaarten aan de slag? Je kunt het als volgt bestellen:

Stuur een mail naar info@dsgn.frm.nlv.v. Jeugdhulp Memory spel. Vermeld duidelijk de naam van je organisatie, de naam van de persoon en het adres waar het spel naar toe moet worden verstuurd. Per organisatie kun je max 5 exemplaren bestellen.

Speel je liever online of wil je eerst even een indruk? Jeugdhulp Memory kun je online spelen op www.jeugdhulpmemory.nl. Het wachtwoord om het spel op te starten is: 5428.

De Schatkist vind je online op deze website, klik hier.

Wat zeggen jeugdprofessionals en ervaringsdeskundigen?

Het spel heeft kunnen rekenen op positieve reacties. Een jeugdbeschermer vertelde: “Door het memory spel te spelen raken we doordrongen van wat opvoeders en jongeren zeggen: Hoor mij, luister naar mij en weet wat ik wil!’ en: ‘Het leukst is dat we tijdens het spel vragen kunnen stellen aan opvoeders en jongeren over wat zij er van vinden.’ Maar ook ouders zijn er over te spreken. Een ouder zei: ‘Ik word er zo blij van dat we nu gesprekken hebben met hulpverleners over wat wij belangrijk vinden.’