logo regionale samenwerking Amsterdam-Amstelland & Zaanstreek-Waterland

Jeugdhulp regionale samenwerking
Amsterdam-Amstelland &
Zaanstreek-Waterland

 

Donderdag 30 januari 2020 waren bijna tweehonderd jeugdprofessionals uit Amsterdam en regio aanwezig op de inspirerende bijeenkomst ‘Jij voor de jeugd’ in Pakhuis De Zwijger. Er was een prominente rol weggelegd voor ervaringsdeskundige jongeren.

“Ik ga beter doorvragen en gelijkwaardig communiceren met jongeren.”

Een deelnemer na afloop

“Ik vond het een onwijs leuke dag! Voelde me echt gehoord en gezien door hulpverleners en ik vond het schema super strak! De workshop was ook leuk om te doen. Zo leerde je de hulpverlener beter kennen en zag je hoe iedereen apart te werk ging.”

Angali, een ervaringsdeskundige

 

Onder de aanwezigen bevinden zich professionals uit de (jeugd)hulpverlening en ook professionals van de VGGZ. Via een videoboodschap heet verantwoordelijk wethouder Simone Kukenheim aanwezigen van harte welkom. De transformatie vraagt erom, dat professionals meer buiten hun eigen grenzen gaan kijken. Contact met de doelgroep – de jongeren zelf, blijft daarbij cruciaal. Wat vinden zij? Hoe ervaren zij de wereld om hen heen? Vandaag is er een groep jonge ervaringsdeskundigen aanwezig, zij hebben een belangrijke rol in het programma en gaan het gesprek met ons aan. Een van hen is Gerzon, hij is de dagvoorzitter.

“Ik ben geen nummer! Kijk naar mij als mens!”

Na de woorden van de wethouder komen jongeren in korte filmfragmenten aan het woord. Vrijwel allemaal hebben ze goede herinneringen aan die ene speciale hulpverlener, die er voor ze was. Die echt naar hen luisterde. Het gevoel om er toe te doen, geen nummer te zijn. Vrijwel iedere jongere vertelt dat verhaal. Misschien ligt daar wel de sleutel om iemand echt verder te kunnen helpen. Misschien geen inzicht dat helemaal nieuw is. Maar het werkt. Het grote zit in het kleine. Dat is daarom het motto voor deze dag. Op die manier kun je als professional het verschil maken.

Verandering

José is programmamanager van het Programma Transformatie Jeugd. Dagvoorzitter Gerson stelt haar enkele vragen. Waar gaat het nu eigenlijk om? José: “Met de transformatie ontwikkelen we gezamenlijk nieuwe werkwijzen. Professionals  maken daarbij iedere dag stappen met elkaar.  Het is daarom belangrijk om niet te wachten tot de projecten ‘klaar’ zijn. We willen vandaag jullie als deelnemers al meenemen in wat er gebeurt en om te leren. Ik wens iedereen een inspirerende middag. Een tip, eyeopener of inzicht om in het werk toe te passen en de moed om dat ook daadwerkelijk te doen. Daarmee zetten we met elkaar een verandering in gang!”

Een impressie van de workshops:

Afsluiting

Wat was vandaag het kleine dat het grote verschil maakte? Aanwezigen noemen: inspiratie; bruikbare methoden; inzichten vanuit jongeren; uitgaan van meer gelijkwaardigheid; inzichten van jeugdprofs die ook in volwassenen GGZ bruikbaar zijn; enthousiasme over al het vakmanschap in de zaal! Maar voor alles hebben aanwezigen diep respect voor de aanwezige jongeren die vanmiddag hun verhaal met ons wilden delen. Met een woord van dank aan deze groep wordt de bijeenkomst afgesloten.