logo regionale samenwerking Amsterdam-Amstelland & Zaanstreek-Waterland

Jeugdhulp regionale samenwerking
Amsterdam-Amstelland &
Zaanstreek-Waterland

Bericht geplaatst op: 28 mei 2020

Webinars, online seminars, Zoomsessies… jawel. Soms moet je een crisis aangrijpen om wat moois te organiseren. NEJA zal in samenwerking met Programma Transformatie Jeugd meerdere online seminars organiseren. Maar liefst 280 geïnteresseerden waren getuige van de aftrap van deze reeks, die succesvol startte op maandag 25 mei 2020. En in juni is de volgende gepland.

De aftrap

Maar eerst de 25 mei-sessie, getiteld ‘Geïntegreerd samenwerken’. Marca Geeraets van Bureau PEERS is de spreker. Geeraets is GZ-psycholoog en geeft trainingen over strategische zorginnovatie, dus voor een groep staan is haar niet vreemd. Ondersteund met sheets nam ze vakgenoten mee in haar verhaal over een integrale aanpak bij meervoudige complexe problematiek. Want wel integraal denken, maar gestructureerd aan de slag bij gezinnen met meervoudige complexe problematiek: dat is de uitdaging. Zorgprofessionals willen te snel te veel, en daar gaat het wringen, constateert ze. De basis voor een plan van aanpak is een uitgebreide analyse, aldus Geeraets. Ze behandelt een model met verschillende invloeden (‘7 factoren’) en geeft meerdere cases als voorbeeld.
Ook gaat ze in op de praktijk en geeft advies over hoe je communiceert met een gezin. Wat vertel je, en hoe? En hoe vooral niet? Maar ook gaat ze in op de communicatie onder professionals, en dat een gedeelde visie ondersteund moet worden met een gedeeld begrippenkader. Kortom, inclusie doordat je elkaar begrijpt; niet langs elkaar heen praten in eigen jargon.

Voor een scherm

Het online delen van kennis via dit type webinars is door corona gemeengoed geworden. En dat heeft zo zijn voordelen. Een paar honderd toehoorders is opeens mogelijk, zonder dat er ook maar iemand een kilometer hoeft te rijden of achterin een zaaltje hoeft te fluisteren of er nog ergens een stoel vrij is. Door de Q&A-tool kun je als kijker bovendien vragen stellen, wat zo’n online seminar een stuk minder eenrichtingsverkeer maakt. Meerdere kijkers maken dan ook van deze mogelijkheid gebruik.
Marca zelf is enthousiast. ‘Ik moest wel even slikken toen ik hoorde dat er honderden aanmeldingen waren hoor. Maar het is toch ook fantastisch dat je zoveel mensen kunt bereiken, juist door die laagdrempeligheid van een online seminar. Tuurlijk is face-to-face veel prettiger voor mij als spreker; dan kan ik bijsturen in mijn verhaal en sneller ingaan wat een groep nodig heeft. Maar ik geef al dertig jaar trainingen, maar ik had dit nog nooit zo gedaan, en dat is toch ook wel bijzonder!’

Interesse?

Terugkijken? Dat kan hier. Meer informatie over de inhoud vind je ook in een tekst (de ‘whitepaper’) Intgraal redeneren bij gezinnen met meervoudige en complexe problemen op www.bureaupeers.nl. Contact met Marca over de inhoud? Dat kan via marcageeraets@bureaupeers.nl.

Er komt binnenkort een tweede college. Deze keer met Martien Kuitenbrouwer. Zij zal spreken over samenwerken in ‘gedwongen’ netwerken van gezin en de wijk. Dit vindt wederom online plaats op woensdag 24 juni om 16:00 uur. Informatie over aanmelden volgt.