Over het programma
De Transformatie Jeugd streeft er naar om kinderen gezond, veilig en zo thuis mogelijk op te laten groeien. Een ambitie die vraagt om een andere manier van werken. Om deze ambitie te verwezenlijken, ontwikkelen we nieuwe werkwijzen en starten we verschillende projecten die bijdragen aan een verbetering van het dagelijks leven van het kind, de jongere en de ouders.
Samen met opvoeders en jeugd transformeren
Alleen samen met jeugdigen en opvoeders kunnen we de jeugdhulp verbeteren. Ervaringsdeskundige opvoeders en jeugdigen formuleerden daarom wat voor hen belangrijke principes zijn voor goede jeugdhulp. Deze vormen de ruggengraat van de jeugdhulp. De leidende principes vind je hier, en handvatten om ermee aan de slag te gaan (en tips van onder meer jongeren zelf) vind je in de Schatkist.
Aanleiding
Sinds de decentralisatie – 1 januari 2015 – zijn er grote stappen gezet door de gemeenten in de regio Amsterdam – Amstelland en de jeugdhulpaanbieders om de nieuwe Jeugdwet door te voeren. De transformatie – het inhoudelijke veranderproces dat met de Jeugdwet meekwam – nog een flinke stap verder te brengen. Dat brengt uitdagingen met zich mee.
- We willen kinderen sneller en beter ondersteunen en beschermen zodat er meer kinderen zo thuis mogelijk opgroeien en het beroep op de (specialistische) jeugdhulp verminderd.
- Ondersteuning aan gezinnen organiseren die dichtbij, op maat, integraal en (matched care) is, samen met onder andere de volwassen-GGZ. Op een zodanige wijze dat de veerkracht van het gezin en de gezinsleden versterkt wordt, het hele gezinsfunctioneren verbetert en de veiligheid hersteld wordt.
- Leren en veranderen – samen met professionals en met ouderen en kinderen – op een zodanige wijze dat er structureel anders gewerkt wordt en we blijven ontwikkelen en innoveren.
- De aanwezige kennis over wat werkt en de goede voorbeelden vertalen en implementeren in de praktijk.
Leren vanuit de praktijk
Samen leren staat centraal binnen het programma. Met elkaar willen we onderzoeken op welke thema’s en initiatieven geïnvesteerd kan worden. Dat houdt in dat we kennis, ervaringen en resultaten actief ophalen en met elkaar delen. Ofwel, actieleren: leren vanuit de praktijk door ‘t te doen, te ervaren en systematisch te reflecteren.
Doelen
Er zijn vier doelen geformuleerd en er zijn negen projecten gestart die bijdragen aan het realiseren van de ambitie “Kinderen groeien, gezond, veilig én zo thuis mogelijk op”.
Doel 1 – Meer kinderen zijn sneller en beter ondersteund en beschermd
Doel 2 – Minder uithuisplaatsingen en zo ‘thuis’ mogelijk opgroeien
Doel 3 – Ouders voelen zich ondersteund
Doel 4 – Professionals voelen zich voldoende geschoold, toegerust en bekwaam
Naast alle ambities en initiatieven, zetten we in op het vergroten van het vakmanschap van alle professionals. Het signaleren van risico’s op onveiligheid, het integraal kijken en handelen, signaleren van ouderproblematiek, handelen bij crisis, maar ook het meer met ouders, jongeren en kinderen werken en beslissen vraagt specifieke expertise en vaardigheden van professionals. Het is van belang daarin te investeren.
Daarnaast is behoud van professionals en zorgen dat iedereen op de juiste plek zit, is van groot belang. Het werk is zwaar en de omstandigheden zijn niet altijd optimaal waardoor de uitstroom van professionals groot is. Dit vraagt om verbeteren van de arbeidsmarkt, het goed matchen van professionals met organisaties en het gezamenlijk opleiden en coachen van professionals.
Regionale samenwerking
Om de transformatie vorm en daadkracht te geven, hebben 14 gemeenten de handen ineen geslagen. Het programma is een initiatief van de gemeenten in de regio Amsterdam-Amstelland. En op verschillende onderdelen wordt nauw samengewerkt met de gemeenten Zaanstreek Waterland.
Het programmateam bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende gemeenten, een programmamanager, projectleiders en een project assistent. De projectleiders van de negen projecten worden zoveel mogelijk geleverd door betrokken organisaties.
Er is een klankbordgroep die de projecten ondersteunt, de transformatie ‘bewaakt’ en leren en ontwikkelen binnen en buiten het programma stimuleert en vorm geeft.